De zammelse Toneelvrienden bestaan reeds meer dan 70 jaar en zijn gestart in 1952.
4 leden stonden mee aan de wieg bij de oprichting
vlnr
Sus Mannaerts, Karel De Pooter, Bon Mannaerts en Louis Elen bij de viering in 1982 (30 jaar Zammelse Toneelvrienden).
Eigenlijk speelt men in Zammel al toneel van in de jaren '47-'48, want -hoewel er nog geen toneelgroep bestond- besloot de toen zowat enige jeugdbeweging in Zammel enig vertier te brengen. Zij was zo succesvol dat zij vanaf 1952 een echte toneelgroep oprichtte. Het was mede door het enthousiasme van de leden dat er begonnen werd met de opbouw ven een podiumzaal. Van bij de start van de vereniging werd een deel van de opbrensten aan de kinderen van de parochie geschonken, iets wat nu nog altijd in ere is gehouden voor de lagere basisschool in Zammel. Het oudercomitee van de school zorgt hiermee dat schoolreizen en ontspanningsdagen betaalbaar blijven voor elke leerling.
Sinds 1996 is de regie in handen van Jos Vanopstal. Hoewel de toneelgroep op dat moment succesvol was, besefte Jos dat er meer in zat. Bijgestaan door Agnes Dens nam hij de artistieke touwtjes in handen en onder zijn impuls sloot de vereniging aan bij het 'Algemeen Katholiek Vlaams Toneelverbond', het huidige 'Open Doek'. De gelegenheid voor Jos om onder de vleugels van de overkoepelende organisatie enkele cursussen te volgen onder leiding van docenten van het Herman Teirlinckinstituut.
Dankzij ons groot aantal leden konden de Zammelse Toneelvrienden de laatste jaren stukken spelen met een grote bezetting, een luxe waar veel verenigingen enkel maar van kunnen dromen.

De Zammelse Toneelvrienden waren er rap bij om ook dames te laten meespelen. Deze foto is van 1962 of 1963, en de pronte ladies van toen zijn: Gabriƫlle Van Dingenen, Mit Nuys, Imelda Tops, Lydia Derboven, Jeanne Derboven, Magrit Verbeek, Rachel Helsen, Maria Van Uytsel en Mans Opdebeeck.

Nog enkele sfeerbeelden uit de oude doos

Deel deze pagina